19 Şubat 2019 Salı

Tarih dersine nasıl çalışılır


  Tarih dersi KPSS de çok geniş bir Müfredata sahip olan dersler sıralamasında ilk sıradadır. Bu yüzden öğrenci tarih çalışırken genellikle çok zorlanır. Tarih dersinin çalışırken öğrencinin kafasında birçok soru işareti olmaktadır.  Bu dersi nasıl çalışacağım? Bu konuları nasıl ezberleyeceğim? gibi sürekli olumsuza yönelik düşünce yer alır. Bu yanlış bir durumdur. Her zaman kendinizi pozitif hissetmeli ve “bu dersi başaracağım” şeklinde düşünmek daha doğru sonuçları getirir.

Tarih dersinde başarılı olmak için pek çok faktörün bir arada yapmanız gerekmektedir. Yani bu dersi çalışmak için sihirli bir yöntem yoktur. Bu yüzden iyi bir şekilde tüm konuları öğrenmeli bunun ardından en az 3 farklı soru bankası bitirmelisiniz. Tarih dersinde konuları bir kez dershanede ya da okulda öğrendikten sonra tekrar konu çalışmamak gerekir. Tabi bu bahsettiklerim konu eksiği olmayan kişiler için geçerlidir. Eğer konu eksiğiniz varsa eksikliklerinizi gidermeniz de doğru bir yol olacaktır.

 Tarih dersine çalışırken birbirine bağlantılı pek çok yöntem ve faktör var demiştik, bunların hepsinin tamamıyla uygulamanız gerekir. Birini yapıp diğerlerini uygulamamak olmaz. İyi bir net sayısına ulaşmak için tarih dersinden bolca soru çözmek de doğru bir yöntem olabilir.

 Öncelikle çalışırken önemli bulduğunuz noktaları deftere not etmelisiniz. Bu notları arada okumalı, bilgilerinizi böylece pekiştirmelisiniz. Tarih dersi bolca test çözmeyi gerektiren bir derstir. Bu derste başarılı olmak sınavlarda hedeflediğiniz net miktarına ulaşmak ve sonuç olarak çok iyi bir puan elde etmek için, bolca soru çözmeli yanlış yaptığınız sorulara geri dönüp ilgili konuyu tekrar etmeniz gerekmektedir.

Tarih dersinden soru bankası çözerken soruları doğru yapsanız da yanlış yapsanız da çözüm yöntemlerini mutlaka okumalı, orada yer alan çözümleri öğrenmeli böylece konuyu tekrar etmiş olmanız faydalı olacaktır. tarih dersinde başarılı olmanın bir diğer anahtarı ise; farklı soru bankalarını çözmektir. Farklı yayınevlerinden edineceğiniz tarih soru bankaları ile farklı soruları görebilme ve böylece sınavdaki netlerinizi de arttırma yoluna gidebilirsiniz.

Konuyu Parçalara Bölme
Tarih çalışırken zorlanan bir öğrenci iseniz, o zaman konuları parçalara bölerek çok daha rahat bir çalışma metodu uygulayabilirsiniz. Bu yöntemi ile uzun konuları parçalara bölerek, çok daha verimli çalışmak mümkün olmaktadır. Bu konuya bir örnek vermek gerekirse; Türk İslam Tarihi çalışırken konuyu Gazneliler, Büyük Selçuklu Devleti gibi parçalara bölerek kısa kısa, gerekirse her bir konu için bir gün ayırarak çalışmanızı hızlandırabilirsiniz. Böylece daha çok akılda kalıcı verimli bilgiler elde edinmek mümkün olmaktadır.

Parçalara bölerek ayırma metodunun pek çok ders için uygulamak mümkündür ancak en çok Tarih gibi derslerde daha fazla fayda sağladığı bilinir.

Parçalara ayırma metodu hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse;
  • Konuyu istediğin gibi parçalara bölerek kendi istediğin tarzda çalışma şekli olarak tanımlanabilir,
  •  Parçaları ayrı ayrı çalışmak daha fazla akılda kalıcı olmaktadır. Her bir parçayı çalıştıktan sonra ardından  konu ile ilgili test çözmek faydalı olacaktır.
  •  Parçayı ayırdığınız konuyu  ayrı ayrı çalıştığınızda konunun genelini tekrar etmek faydalı olabilir,
  •  Soruları çözerken çözümlerini de okumayı unutmamak gerekir,

KPSS çalışırken hangi konudan kaç soru çıktı konusunda kendinize bir plan hazırlamalısınız. Böylece Hangi konuya daha fazla yoğunluk vereceğinizi net bir şekilde kafanızda oturtmuş olursunuz. Bu da çalışmalarınızda olumlu olarak karşılık bulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder